O nouă întâlnire de suflet în cadrul celei de cincea ediții a proiectului eparhial „Un tătic în Cer, un Părinte pe pământ”

Și anul acesta Biserica "Sfântul Gheorghe" a fost gazdă primitoare pentru organizatorii și beneficiarii proiectului eparhial "Un tătic în Cer, un Părinte pe pământ".

Sâmbătă, 9 decembrie 2023, s-a desfășurat cea de a cincea ediție a Proiectului eparhial “Un tătic în Cer, un Părinte pe pământ”, prin care, la inițiativa Înaltpreasfințitului Arhiepiscop Ioachim, pe parcursul întregului an familiile preoților tineri trecuți la Domnul sunt susținute financiar din Fondul Filantropia al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului. 

Este al cincilea an de când, în preajma Sărbătorilor de iarnă, familiile preoților trecuți de tineri la cele veșnice se întâlnesc cu Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, care oferă daruri copiilor orfani și doamnelor preotese văduve, cu nădejdea că astfel poate aduce puțină bucurie și alinare celor care trec printr-o astfel de grea încercare.

Ca și anii anteriori, întâlnirea plină de emoție s-a desfășurat la Biserica „Sfântul Gheorghe” din Bacău și a debutat cu oficierea parastasului pentru preoții adormiți întru Domnul.  Din soborul slujitorilor au făcut parte, alături de IPS Părinte Ioachim, pr. Ilarion Mâță, consilier eparhial în cadrul sectorului social-filantropic, părinții protoierei din Protopopiatele Sascut și Onești, Pr. Alexandru Grigoraș, respectiv Pr. Petru Pavăl, pr. Răzvan Radu – asistent social în cadrul Protoieriei Bacău, pr. Ștefan Cerbu, pr. Cătălin Popa, secretar al Protoieriei Sascut, și părinții slujitori ai parohiei „Sf. Gheorghe” – pr. Gheorghe Chirica, pr. Ciprian-Ioan Ignat, Secretar eparhial, și pr. Adrian-Viorel Popa.

Familiile preoților pomeniți – pr. Vasile Bădăluță, pr. Marius Gabriel Bărăscu, pr. Ovidiu Ionuț Cerbu, pr. Costin Popa, pr. Ionuț Rusu, pr. Cristian-Ioan, pr. Daniel Valentin Chirica, pr. Gabriel Mazilu, pr. Dumitru Cârlan, pr. Ionuț Căsăneanu – au fost reprezentate de 8 doamne preotese și 17 copiii, care beneficiază de sprijin pe parcursul întregului an.

După oficiere slujbei de pomenire, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a rostit un cuvânt de mângâiere pentru cei rămași, care acum au un tătic în Cer, asigurându-i ca au în el un părinte duhovnicesc aici, pe pământ. În cuvântul rostit, chiriarhul a felicitat mămicile și copiii pentru că au păstrat neștirbită amintirea celui care le-a fost și le-a rămas soț și părinte, rugând pe bunul Dumnezeu să le aline sufletele și să le dea în continuare de a-și purta cu demnitate crucea.

„Aș vrea să știți că nu sunteți singuri atâta vreme cât nouă ne dă Dumnezeu putere să mai avem responsabilități în ordinea umană și în Biserica Sa! Vă mulțumim că ați venit și ați primit dragostea noastră, pe care vă rugăm să o priviți ca o cărămidă la edificiul creșterii familiei voastre.”

În continuare Ierarhul a oferit daruri de Crăciun copiilor și doamnelor preotese, exprimându-și bucuria revederii, chiar dacă prilejul nu este unul fericit.

„Pentru noi a fost o binecuvântare, a fost mângâiere să primim aceste rugăciuni pentru părinții noștri! Simțim din plin comuniunea rugăciunii, sprijinul preacucernicilor părinți, cât și multa binecuvântare a Înalt Preasfințitului Părinte Ioachim, pentru care vă mulțumim cu multă dragoste și recunoștință!”, a mărturisit una dintre doamnele preotese. Iar o alta a declarat: „Mulțumim, cu toată recunoștința! Apreciem efortul Înaltpreasfințitului și al tuturor celor implicați.”.

Seara a continuat cu un scurt concert de colinde oferit de corul de copii al Parohiei „Sf. Gheorghe”, care au primit și ei daruri din partea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim.

La final, toți credincioșii prezenți în biserică au primit colăcei și mere de sufletul celor pomeniți și în spiritul sărbătorilor de iarnă. (Mioara Ignat)