Odata cu înfiinţarea fabricii de hârtie “Letea” mulţi dintre angajaţii societăţii, veniţi din satele vecine şi din alte părţi ale ţării, s-au gospodărit aici, nu departe de locul de muncă, şi aşa, încetul cu încetul, s-a format satul Letea Nouă şi apoi comuna Letea Nouă, numită astfel spre deosebire de comuna Letea Veche, situată pe malul stâng al Bistriţei. În anul 1911, s-a înfiinţat parohia Letea Nouă, cu satele Letea, Cremenea şi Izvoarele.
Primul preot slujitor a fost numit preotul Gheorghe Bujor. Serviciile religioase se oficiau în biserica din cimitirul oraşului Bacău “Sfînta Treime”. Înmulţirea treptată a credincioşilor şi apariţia a noi cartiere a necesitat construcţia unei biserici, conform cu cerinţele enoriaşilor. În anul 1934, odată cu numirea unui nou paroh, în persoana Pr. Gheorghe Berilă, începe construcţia bisericii parohiale cu hramul “Sfîntul Gheorghe”. Sfântul locaş este situat în partea de sud a oraşului, pe strada Mărăşeşti, nr. 100, avînd în preajmă Universitatea Bacău, Cimitirul Central şi Spitalul Judeţean, Poliţia Judeţeană etc, deservind credincioşi ce aparţin cartierului Cornişa Bistriţa.
La 15 august 1934 s-a pus piatra de temelie şi s-a sfinţit locul viitoarei biserici.
Construcţia s-a făcut după planul Sfîntului Sinod tip nr. 1 cu trei turle, plan întocmit de arhitectul Ghica Budeşti. Biserica este în formă de cruce, are o lungime de 32 m şi o înălţime de 33 m (turla mare). Pictura murală a fost executată de către pictorul Constantin Vasilescu din Bucureşti, în ulei, stilul neobizantin, cu o bogată ornamentaţie cu un colorit plăcut şi liniştitor. Catapeteasma a fost executată de sculptorul Grigore Dumitrescu din Bucureşti, în lemn de stejar, în stilul vechilor sculpturi moldoveneşti, tot între anii 1936-1938. Clopotul cel mare a bisericii cântăreşte 1100 kg şi a fost turnat în fabrica “Oituz” din Bucureşti, el fiind donaţia exclusivă a muncitorilor din fabrica de hîrtie “Letea”.
Lucrările de construcţie a noului lăcaş s-au încheiat în toamna anului 1939, slujba de sfinţire a fost oficiată în ziua de 12 noiembrie 1939 de către vrednicul de pomenire Episcop Lucian al Romanului, însoţit de un mare sobor de preoţi şi mulţime de credincioşi.
Mai multe fotografii cu biserica, atât de acum cât și fotografii vechi, găsiți în Galeria foto
Cutremurul de la 4 martie 1977 a afectat grav biserica, turlele au fost fisurate, pereţii crăpaţi, iar pictura murală distrustră în proporţie de 10 la sută.
În anii 1977 – 1980, s-au efectuat lucrările de restaurare, consolidîndu-se pereţii bisericii şi cele trei turle.
În perioada 2000-2007, s-au executat lucrări masive de reparaţie a sfântului lăcaş, pictura murală a fost curăţată, retuşată şi vernisată de către pictorul Mihai Chiuaru din Bacău, învelitoarea schimbându-se în totalitate. În preajma bisericii s-a construit o frumoasă capelă mortuară.
Intre anii 2009-2012, sub coordonarea preotului paroh, biserica a fost impodobita in exterior cu mozaic in stil bizantin, iar in interior, ferestrele au fost imbodobite cu vitralii.
În prezent biserica se află în stare foarte bună, are în dotare toate cele necesare exercitării cultului.
Preot paroh Radu Vasile