Calea curățirii și a mântuirii: taina spovedaniei

02 August 2013

Alături de abstinență, în perioada Postului Mare, creștinii se spovedesc, adică își mărturisesc păcatele în fața duhovnicului. Este timpul în care se spovedesc majoritatea credincioșilor, în vederea împărtășirii din ziua Paștilor. De aceea, în bisericile din Bacău programul de spovedanie va putea fi cunoscut de credincioși la fiecare biserică în parte. În general, programul de spovedanie este cel de miercuri și vineri, până în ultimele două săptămâni, când lăcașurile de cult sunt deschise zilnic pentru a-i primi pe cei dornici de spovedanie. Nimeni nu se poate împărtăși cu Sfintele Taine fără spovedanie.

Ce trebuie să facă un creștin care merge la spovedanie? Chiar dacă s-a încetățenit ideea că este nevoie de post înainte, nu aceasta este marea problemă. Cel mai important este ca omul să aibă căință, adică determinarea de a fi iertat și de a ierta, prin redescoperirea cu «inimă frântă și smerită» a stării de decădere. Omul trebui să dorească schimbarea duhului, a inimii, înnoirea minții, nu numai întristarea, părerea de rău sau regretul pasiv, ci convertirea profundă, orientarea fundamentală a vieții. Pocăința este «o moarte îndoita și de bună voie. Pentru părinții și scriitorii bisericești, lacrimile întristării și pocăinței constituie al doilea botez. Așadar acesta este primul pas. Apoi, este necesară mărturisirea păcatelor înaintea preotului, adică apelul la Biserică de a fi iertat și de a fi reprimit în comuniune. Este momentul în care credinciosul își recunoaște nevrednicia sa. Căința și mărturisirea păcatelor sunt condiții personale indispensabile ale iertării, dar harul iertarii păcatelor se împărtașește prin rugăciunea de dezlegare a preotului.

La noi, există obiceiul ca în prima săptămînă din Postul Mare să nu se spovedească oamenii pentru motivul că postul abia a început. Programul de spovedanie este fixat începînd cu cea de-a doua săptămână din Post și continuă până în Săptămîna Patimilor. La început credincioșii sunt conștientizați că este bine să postească și să se gândească la relele făcute, pentru a se putea mărturisiri așa cum trebuie.