Testare gratuită Testare gratuită în vederea depistării infecției cu virusuri hepatice organizată la Parohia "Sf. Gheorghe" Bacău

Image

Joi, 30 iunie, începând cu ora 16.00, la Așezământul "Samarineanul milostiv", din curtea bisericii "Sfântul Gheorghe", s-a organizat un punct de testare în vederea depistării precoce și direcționării către tratament a pacienților cu boli cronice secundare infecțiilor virale cu virusuri hepatice B/D și C.

Astfel, peste 70 de persoane au beneficiat de testare gratuită în vederea depistării infecțiilor cu virusuri hepatice. Parohia "Sfântul Gheorghe" a asigurat spațiul de desfășurare a unui proiect european care oferă programe de prevenire și testare gratuită, în special persoanelor vulnerabile, pentru reducerea inechităților în sănătate. Scopul desfășurării proiectului "Împreună oprim HEPATITA! Hai la doctor" este ca, asigurând accesul la testare a cât mai multor persoane, să contribuie la a reduce atât suferința, cât și costurile pe care le generează hepatita în Europa.

Proiectul european Livero2-est este desfășurat de către Universitatea de Medicină și Farmacie, Grigore. T. Popa din Iași, împreună cu Spitalul Clinic Județean de Urgență Sf. Spiridon Iași și Asociația Română Anti-Sida (ARAS), care s-au unit într-un efort comun pentru a duce la bun sfârșit un proiect care are ca obiectiv general furnizarea de servicii medicale de prevenire, depistare precoce (screening), diagnostic și direcționare către tratament al pacienților cu boli hepatice cronice secundare infecțiilor virale cu virusuri hepatitice B/D și C din regiunile de dezvoltare Nord-Est și Sud-Est, informează site-ul oficial al proiectului.

Beneficiile aduse de acest proiect constau în asigurarea diagnosticului precis prin stadializare, gratuit pentru pacienții pozitivi depistați la testarea rapidă, contribuind la stabilirea premiselor pentru o viață sănătoasă și diminuarea riscurilor de diseminare a bolilor transmisibile în societate. Obiectivul general răspunde unei teme de interes național în domeniul sănătății, respectiv: Reducerea incidenței bolilor transmisibile prioritare: hepatite B si C si asigurarea accesului pacienților la tratamente antivirale (Obiectiv 2.5 din Strategia Națională de Sănătate 2014-2020) ce indica masuri concrete de urmat. (M.I.)